Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Paten Nasıl Seçilir?

Utku Öktem - Friday, August 19, 2022

Paten Seçimi hakkında

Image

Paten dünyasına hoş geldiniz! Freedom mağazalarımızdaki uzman arkadaşlarımızın sizler için derlediği Paten dünyası hakkındaki tüm faydalı bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz.


PATEN ÇEŞİTLERİ


Öncelikle paten alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden ve kaç çeşit paten türü olduğundan bahsedelim. Paten alırken eğer ilk pateniniz ise başlangıç seviyesinde olduğunuz varsayılmaktadır. Bu yüzden hızdan ziyade daha kolay kontrol edebileceğiniz bir paten seçmeniz daha doğru olacaktır. Dilerseniz sizlere kısaca paten çeşitlerinden bahsedelim. Gelin dünyada Inline Skating olarak da bilinen Paten çeşitlerine birlikte bir göz atalım (Not: Spesifik olarak Çocuk paten seçimiyle ilgili bilgi almak isterseniz, "Çocuk Pateni Nasıl Seçilir" yazımızı okumak için tıklayın )


Fitness Paten


Fitness paten daha çok spor yapmak amacıyla kullanılır. Sahil yolu tarzında ki düz zeminlerde sürülür.


Urban Paten


Urban Paten, Fitness patenlere ek olarak yollarda ve daha engebeli zeminlerde de kullanıma olanak sağlar.  Topuk frenleri yoktur. Başlangıç aşaması için de uygundur.


Slalom Paten


Yer üzerine dizilen belli aralıklarla peşi sıra dizlen koniler arasından hızlıca slalom yaparak geçmek için kullanılır. Slalom Paten'lerin Manevra kabiliyeleri yüksek olup, topuk frenleri bulunmamaktadır.


Agresif Paten


Özellikle Rampalarda ve trabzanlarda kaymak için idealdir. Yüksek yerlerden atlamak için de uygundur. Küçük tekerleri vardır. Amaç Rampa atlayışları ve bu tarz kayışlarda ustalaşmak ise başlangıç aşamasında da Agresif Paten tercih edilebilir.


Hız Pateni


Mümkün olduğunca hızlı gidilebilmesi için tasarlanmıştır. Tekerlekleri diğer paten çeşitlerinden büyüktür.


(Flying Eagle F110S paten)Son olarak kısaca değinmek gerekirse Çocuk patenleri genellikle Fitness paten grubundadır ve 32-36, 37-41 gibi birkaç numara ayarlanabilme özellikleri vardır.


PATEN PARÇALARI VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Patenlerin bir de parçalarından ve teknik özelliklerinden bahsedelim:


Paten Bot


Paten’in ayağımıza giydiğimiz kısmıdır. Botun hareket eden bilek kısmına Cuff adı verilir. Botun sert plastik gövdesine de Shell denir. Botun içinde Liner denilen ayağımıza daha ergonomik ve rahat bir duruş sağlayan bir iç bot daha vardır. Liner’in içinde de darbeleri emmesi için bir alt taban bulunur. Ekstra olarak ta buraya silikon tabanlar konulabilir. Bunların adı da Shock Absorber, yani Şok emici'dir.


Paten Frame


Tekerlerin takıldığı kısma verilen isimdir. Tekerler Frame’e millerle tutturulmuştur. Bunlara Axle denir. Frame de bota önden ve arkadan olmak üzere iki vida ile tutturulur. Buna da Frame Bolt denir. Özellikle Agresif patenlerin Frame’lerinde UFS olarak tabir edilen bir sistem kullanılır.


Paten Rulman


Paten Tekerlerinin içlerinde rulmanlar vardır. Bu parçaların amacı mil ile teker arasındaki sürtünmeyi en aza indirmektir. Rulmanlar sahip oldukları özelliklere göre farklılaşır. Agresif patende farklı olarak Grindplate'ler ve Royalplate'ler bulunur. Bunlar Agresif patenin ana amacı olan Grind için gerekli parçalardır. Yine kimi agresif patenlerde Skin denilen, patenin dış sert gövdesini kaplayan bir kısım vardır. Skin değiştirilerek patenin görüntüsü de değiştirilebilir. 

Rulmanlar Abec veya SG  ile gösterilir. Tekerlekleriniz hızlı ve rahat dönmesini sağlar. Genellikle Patenlerde ABEC 7 oldukça idealdir ABEC 5 ise orta seviyedir yani yeterlidir.Paten rulmanları tekerleklerinizin hızlı ve rahat dönmesini sağlar. ABEC standardına göre numaralar alırlar. 1-3-5-7-9-11 gibi. Genellikle Patenlerde ABEC 7 oldukça idealdir. ABEC 5 ise orta seviyedir yani yeterlidir. Frame’in yan duvarları ile tekerlerin arasında bulunan pullara Frame Spacer denir. Bir tekere 2 rulman takılır ve bu iki rulmanın arasına da bir pul konur.A.B.E.C: Rulmanın toleranslarına göre aldığı bir değerdir. Abec değeri artarsa rulmanın çalışabileceği devir sayısı da artar. Yani hızı artmış olur. Abec değeri arttıkça rulmanın darbe dayanımı da azalır, daha çabuk dağılabilir.


Paten Tekerlekleri


Genel olarak paten tekerleklerinin boyutları büyüdükçe süratleri artar ve hızlanırlar. Bununla birlikte büyük tekerleklerin dönmeye başlaması daha fazla enerji gerektirir. Küçük tekerler kolay hızlanmaya, daha fazla manevra kabiliyetine ve ağırlık merkezlerinin yere yakın olmasına olanak sağlar. Paten Tekerlerinin sertliği A ile gösterilir. Genellikle 78A - 93A arasında değişiklik göstermektedir ve rakam yükseldikçe sertlik artmaktadır. Sert tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır, yumuşak tekerlekler ise daha iyi bir yol tutuşu sağlar ve yolda ki bozulmalardan daha az etkilenirler ancak sert tekerlere oranla daha yavaşlardır.Paten çeşitlerine göre ideal paten tekerlek çapları ise şu şekildedir:Fitness Paten: 72 – 92 mmUrban Paten: 75 -90 mmAgresif Paten: 44 -59 mmHız Paten: 84 – 110 mm


Paten Fren


Fren patencinin ayağını hareket ettirerek durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Yeni başlayanlar için topuk freni yapmayı öğrenmek önem taşımaktadır. Genellikle sağ patenin topuk kısmına monte edilir. Slalomcular ve agresif patenciler genellikle topuk freni kullanmazlar, çünkü topuk fren sistemi hareket kabiliyetlerini engeller.


PATEN KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?


Paten yaparken mutlaka bileklik, dizlik, dirseklik ve kask koruma grupları kullanılmalıdır. Yürüyüş ya da koşu da olduğu gibi yolun sağ tarafından gidilmesine özen gösterilmelidir. Paten yaparken paten için uygun alanlar seçmeye dikkat edilmelidir. Paten yaparken yüksek sesle müzik dinlenmesi bir risk unsurudur. Paten yaparken mutlaka trafik kurallarına uyulmalıdır.


PATEN SEÇİMİ 


Paten keyifli olduğu kadar emek isteyen de bir spordur. Paten fiyatları her ne kadar Paten marka ve modellerine göre değişiklik gösterse de, kaliteli Paten Ekipmanları belirli bir bütçeyi gerektirir. Sizlere önerimiz kırtasiye ürünü diye de tabir edilen, ikinci sınıf fabrikalarda üretimi yapılan ucuz malzemelerden kaçınmanızdır. Hem sürüş güvenliğiniz ve alacağınız keyif açısından, hem de dayanıklılık açısından böyle bir seçim uzun vadede size daha çok fayda sağlayacaktır.Son kertede, paten teknik bir malzemedir, O yüzden bu malzemenin seçilmesi uzmanlık gerektirir. Özellikle yeni başlayan - orta seviye arasındaysanız mutlaka bu konuda destek almanızı tavsiye ederiz. Kayış stilinize, seviyenize, bütçenize ve fiziksel özelliklerinize en uygun paten malzemelerini seçebilmek için isterseniz Freedom Mağazalarımıza uğrayabilir, isterseniz de aşağıda yer alan Paten canlı tel. destek hattımızdan veya Whasapp numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz. 15 seneyi aşkın tecrübesiyle uzman arkadaşlarımız sizi bekliyorlar. Hafta içi her gün 10.00 - 17.00 arası görüşmek üzere!Mağazalarımızda bulabileceğiniz Flying Eagle marka paten modelleri için tıklayın.


Son olarak, yukarı da paylaşmış olduğumuz teknik özellikler ve tavsiyeler, kullanılan ekipmanların uyumluluğuna ve kişisel kullanıma göre farklılıklar gösterebilir. İyi sürüşler! :)


Not: Daha fazla bilgi için İlk Pateninizi Alırken ve Urban Paten Nasıl Seçilir? bloglarımızı da okuyabilirsiniz.


Paten canlı destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr