Snowboard dünyasına hoşgeldiniz! Freedom mağazalarımızdaki uzman arkadaşlarımızın sizler için derlediği Snowboard ve Snowboard malzemeleri hakkındaki tüm faydalı bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz. Günümüzde birçok Snowboard markası ve uygulanan birçok teknoloji var, aralarından nasıl tercih yapacağız, kendimize en uygun olan ekipmanı nasıl seçeceğiz gibi sorularımıza bu yazımızda cevap arayacağız. Snowboard ekipmanları temel olarak snowboard tahtası, snowboard bağlaması ve snowboard botundan oluşmaktadır. Snowboard giyim ve aksesuar kısmı ise tamamlayıcı ürünlerdir.
Snowboard Tahtası bileşenleri olarak kompozit uygulamalar, carbon, fiberglas, basalt vb. materyaller kullanılır. Snowboard tahtasının sağlamlık, titreşim, esneklik ve konfor özelliklerini kullanılan materyaller belirler. Bu bileşenlerin preslenmeleri Sandwich ve Cap sistem olarak 2 farklı tarzda yapılır, genelde sandwich sistem tercih edilir. Günümüzde snowboard tahtaları Camber, Anticamber (banana) veya Camber, Anticamber kombinasyonlarından oluşmaktadır. Ayrıca yay şeklinde kesilmiş olan side wall ‘lara ek olarak 2008 yılında Magne Traction (dalgalı kesim) keşfedilip uygulanmaya başlamıştır. Snowboard tahtamızı seçerken kişisel fiziksel özelliklerimiz (boy, ağırlık, vs), snowboard kayış seviyemiz ve istediğmiz sürüş stilini göz önünde bulundurmamız gerekir. Sürüş stiline bir örnek olarak; eğer ağırlıklı Freeride kaymak istiyorsanız, Snowboard board seçimlerinizde az titreşimle yüksek hıza çıkabilen, keskin dönüşleri kolayca yapabilen, nispeten sert karakterli, akıcı bir tabana sahip olmasını sağlayan uygun teknolojilerle donatılmış bir tahta tercih etmeniz gerekmektedir. Aslına bakarsanız Snowboard satın alırken teknoloji satın alıyoruz. Bu spordan keyif almak ve zamanla gelişim göstermek istiyorsak, ilk olarak dikkat edeceğimiz nokta bu olmalıdır.
Temel Snowboard Tahtası (Board) Teknolojileri terimleri:
Camber: İki ayak aramızda kalan bölgedeki yukarı bükey olarak tasarlanmış snowboard teknolojisine verilen isimdir. Banana (anticamber): İki ayak arasında kalan bölgedeki aşağı bükey olarak tasarlanan snowboard teknolojisine ise Banana (anticamber) denir. Banana teknolojisi sayesinde omzunuzdan başlayan en ufak güç uygulamasında dönüşe başlayabilmeniz, öğrenme sürecinizi hızlandırarak sizi daha az yoracaktır
Sidewall: Yay şeklinde iç bükey olarak Snowboard’un duvarlarını oluşturan kesime denir. Sidecut: Snowboard tahtasının yanlardaki iç bükey kesimidir. Sidecut radius ise bu kesimin devam etmesi halinde tamamlandığı dairenin yarıçapıdır. Çocuk boardlarında 5 metreye kadar düşen Sidecut radius, racer board'larda 17 metreye kadar çıkabilir. Genellikle Snowboard'larda bu ölçü ortalama 8-9 metre arasındadır. Sidecut ile ilgili en güncel gelişme Mervin firması tarafından yaratılan ve Lib Tech, GNU, Roxy Snowboard markalarında kullanılan Magne Traction teknolojisidir.
Magne Traction: Şekilde görüldüğü gibi Snowboard’un tırtıklı çelik kesim teknolojisine denir. Sert buz gibi zeminlerde tepe noktalarından zemine daha güçlü tutunarak drapaj mesafenizi kısaltır, duruş ve dönüşlerde çok az efor sarf ederek güçlü keskin hamleler yapmanızı sağlar.
Extruded Taban: Tek parça plastik tabakadan oluşan snowboard tabanıdır.
Sintered Taban: Parça plastik partiküllerin dökülmesiyle hava boşlukları ile elde edilen Snowboard tabanıdır. Hava boşluklu tabanın artıları ise taban ile yüzey arasındaki sürtünmeyi azaltarak daha akıcı ve hızlı sürüş sağlaması, daha zor yıpranması ve uygulanan Snowboard wax'ını üstünde daha uzun süre tutabilmesidir
Bağlamalar (Binding), Sizi, Snowboard botlarınızdan tahtaya bağlamaya yarayan ekipmanlardır. Hard ve soft bağlama olarak iki çeşidi mevcuttur. Hard bağlamalar kayak botuna benzer sert karakterli Snowboard botlarıyla uyumlu olup, yüksek sürat ve slalom kabiliyeti olan sert tahtalarla birlikte kullanılır. Soft bağlamalar ise yumuşak karakterli snowboard botları ile uyumlu olup all mountain, freestyle, freeride snowboard tahtaları ile birlikte kullanılırlar. Soft bağlamalar Stepin ve normal olarak iki çeşit üretilir, en çok tercih edilen normal Soft bağlamalardır.
Snowboard bağlamalarının tasarımlarını ve üretimi sırasında üzerinde kullanılacak olan materyalleri, Snowboard sürüş stili belirler. Sürüş stillerine göre performansı arttıracak farklı teknolojiler kullanılır. Örneğin tasarımlarda destek noktaları değişir, sağlamlık, hafiflik, konfor ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sürüş stiline göre arzu edilen performansı arttıracak bileşenler kullanılır. Örnek ; alüminyum, titanyum, carbon, çelik, sert plastik vb. gibi. Soft bağlamalar, tasarımları ve üretildikleri bileşenler vasıtasıyla Snowboard tahtasına tepkilerinizi daha hızlı veya daha gecikmeli olarak iletmenizi sağlarlar. Snowboard sürüş stilinize göre Snowboard tahtanızı seçtikten sonra tahtaya uyumlu bağlamayı seçmenizde fayda vardır. Soft(yumuşak) bağlamalar ortalarındaki Plate denilen birleştiriciler sayesinde Snowboard tahtasına vidalar ile sabitlenirler. Üç farklı vida sistemi vardır, bunlar; 4 vida sistemi (en yaygın olarak kullanılan), 3 vida sistemi ve 2 vida sistemi Not: 2 vida sistemi hariç diğer sistemler uygun plate kullanımlarıyla her snowboard ile uyumlu hale getirilebilir.
Snowboard botları Hard (sert) bot ve Soft (yumuşak) bot olmak üzere iki çeşittir. Hard(sert) Bot : Kayak botları gibi sert plastik, carbon vs gibi bileşenlerle üretilen botlardır. Hard (sert) snowboard tahtalarıyla uyumludur. Soft (yumuşak) bot: Deri, özel örgü kumaş, carbon plastik gibi desteklerle üretilen botlardır. Soft(yumuşak) boardlarla uyumludur. Sertlik kademeleri 1 ve 10 arasında değerlendirilir. Snowboard sürüş stilinize hitap edecek sertlik değerinde ki botu seçmeniz doğru olacaktır. Snowboard botu seçimlerinizde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, ayağınızın rahat etmesi düşüncesiyle ayak parmaklarıyla botun burnu arasında fazla bir boşluk bırakan bir numara seçilmemesidir. Zira bu sizin tepkilerinizin board tahtasına iletilmesini zorlaştırır. İdeal olan, dizler düz vaziyetteyken ayak başparmağının hafifçe ayakkabı burnuna değmesidir. Böylece, normal Snowboard sürüşü olan dizlerin hafifçe kırık olması durumunda zaten gereken rahatlık sağlanacaktır.
Daha çok geniş slalom ve yüksek hızlı sürüş anlamına gelmektedir. Pistin tamamında özgürce dolaşmak, bol kar üzerinde süzülmektir. Böyle bir sürüş için teknik gereksinimi Freeride Snowboarding'e uygun teknolojilerle üretilmiş, yüksek hızlarda dahi titreşimi az olan, nispeten sert karakterli Snowboard ekipmanları tercih edilir.
Freestyle Snowboarding gerek Snowparklarda gerekse dağlarda el değmemiş doğal alanlarda yapılan akrobatik hareketleri içeren oldukça geniş bir kategoridir. Rampa, Pipe, Jibbing, backcountry freestyle gibi bir çok alt kategorisi mevcuttur. Jibbing rail’lar, box ve çeşitleri gibi objelerin üstünde farklı stillerde kaymaya verilen genel bir adlandırmadır. Rampa atlayışları için genellikle orta sertlikte Snowboard ekipmanları tercih edilirken, Jibbing'de ise çok esnek ekipmanınız olması daha uygundur, nispeten kısa, orta-yumuşak esneklik bandında olan ve her iki yöne rahat kullanım sağlayan twin-tip olarak adlandırılan boardlar genellikle tercih edilir. Bu boardların aynı zamanda ani dönüşleri kolaylaştıran derin Sidecut'ları da vardır. Freestyle stilini Snowboard'unuzu sürdüğünüz her yerde tadabilirsiniz. Ufak bir eğim yada herhangi bir obje olması yeterlidir. Genel prensip olarak, esneklikle birlikte sağlamlığı ve sürüş kabiliyeti sunan uygulamaları tercih etmeliyiz.
Adınsan da anlaşılacağı üzere, dağın her yerini kullandığınız sürüş stilidir. Freeride, Freestyle ve Backcountry dediğimiz sürüş stillerinin hepsini içerir. Allmountain Snowboard’lar sertlik olarak orta seviyenin bir kademe üzerinde seyir eder genellikle, farklı esneme noktalarına sahiptirler.
Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece board sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde LibTech, GNU, Roxy snowboard boardlarını, Flux, Bentmetal snowboard bağlamalarını, Thirtytwo snowboard botlarını, Electric Kar gözlüklerini ve Volcom, Thirtytwo snowboard mont, pantolon ve aksesuarlarını, yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Tüm snowboard malzemelerini incelemek için tıklayın.
Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.
Snowboard canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10
Whatsapp destek: 0554 834 98 48